Over de zaken waarover ik schrijf, kom ik graag spreken. Bijvoorbeeld over mijn zoektocht naar manieren om je hersens zo goed mogelijk te laten werken. Over hoe hersenen en elektronica steeds meer verweven raken. Of over een van de andere thema’s hieronder.
Een beter brein. Wat gebeurt er in het brein bij langdurige chronische stress? En wat kun je zoal doen om je hersens daartegen te wapenen? Na haar burn-out startte wetenschapsjournalist en neurobioloog Niki Korteweg een persoonlijke zoektocht aan de frontlinie van de hersenwetenschappen. Van pillen tot breintraining, van traditionele meditatie tot elektrische hersenstimulatie, ze testte alles uit. In deze lezing onthult ze wat werkt.
Brave new brain. De ontwikkelingen in de hersenwetenschap gaan razendsnel. Hersenelektrodes laten depressies en parkinsonverschijnselen verdwijnen. Brein-computerverbindingen laten verlamden weer lopen en blinden weer zien. Met hersenscanners kunnen wetenschappers zien wat we denken en dromen. Kunstmatige intelligentie is zelflerend en ons brein wordt nagebouwd in een supercomputer. Worden we halve robots? Is dat erg? Welke gevolgen heeft al die technologie voor onze samenleving, onze privacy, ons mens-zijn
Eet je slim – krachtvoer voor een beter brein. Kun je met voeding je denkprestaties aanscherpen? Moet je zuivel en koolhydraten laten staan of juist niet? Hoe zit het met chocolade, rode wijn en superfoods? In deze lezing scheidt Niki Korteweg de onzin van de feiten.
Het vitale brein. Ouder worden gaat vanzelf, en heus niet ongemerkt. Wat gebeurt er in het ouder wordende brein? Waardoor worden we soms wat vergeetachtig, wat trager en minder geconcentreerd? En wat kunnen we doen om het zo lang mogelijk zo goed mogelijk te laten werken?
‘Mam, dat kunnen mijn hersens niet!’ Een lezing over het puberbrein. Wat is er gaande in de hersenpan van jongeren? Hoe beïnvloedt dit hun gedrag, hun focus en motivatie? Pubers (sn)appen de hele dag, gamen te veel en slapen te weinig. In deze lezing horen jongeren waarom alles soms mis lijkt te gaan, waarom het zo moeilijk is om je bed uit te komen en aardig te zijn, en wat je kunt doen om je hersens zo goed mogelijk te laten werken. En hun ouders en leraren ontdekken hoe je, op basis van kennis over het ontwikkelende puberbrein, kunt sleutelen aan hun concentratie en motivatie.
Check my brain – Een reis door het muzikale jongerenbrein. Wat is er gaande in de hersenpan van jongeren? Hoe beïnvloedt dit hun focus, motivatie en creativiteit? In deze lezing hoor je wat er gebeurt in ons brein wanneer we muziek maken, hoe creativiteit werkt, wat ervoor nodig is, en waarom de een meer heeft dan de ander. En hoe je, met de inzichten in het ontwikkelende brein van jongeren, kunt sleutelen aan hun motivatie.
Ik geef ook les in schrijven over wetenschap. Tijdens de cursussen van de Stichting Cursussen Wetenschapscorrespondentie trad ik jarenlang op als gastdocent. Ik gaf jaarlijks colleges en workshops toegankelijk schrijven over wetenschap aan verschillende groepen bachelor- en masterstudenten van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam, en aan honoursstudenten geneeskunde van het ErasmusMC in Rotterdam.
Sinds september 2019 ben ik medisch redacteur bij NRC en heb ik minder tijd voor lessen en lezingen. Maar wil je dat ik ook voor jou een les of lezing kom verzorgen? Bel of mail me dan.
Eerdere optredens:
21 april 2021: ‘Een beter brein’, EntreFemmes
9 december 2019: ‘Be good to your brain’, TedXAmsterdamWomen
11 juni 2019: ‘Be good to your brain’, Partner Event TedX AmsterdamWomen
28 mei 2019: ‘Een beter (puber)brein’, De Werkplaats Kindergemeenschap Bilthoven
14 mei 2019: ‘Een beter brein’, GGZ-Groep N-M Limburg
11 april 2019: ‘Het vitale brein’ voor een regionale Vriendenbijeenkomst van Stichting ProSenectute
5 maart 2019: ‘Een beter (puber)brein’, Laar & Berg, Laren
23 november 2018: ‘Check my brain – Een lezing over het puberbrein’ voor Trevianum scholengroep in Sittard
4 oktober 2018: ‘Check my brain – een reis door het muzikale jongerenbrein’ voor alumni van de Fontys Rockacademie Tilburg.
27 september 2018: ‘Het vitale brein’ voor de landelijke Vriendenbijeenkomst van Stichting ProSenectute
21 augustus 2018: ‘Check my brain – een reis door het muzikale jongerenbrein’ voor docenten van de Fontys Rockacademie Tilburg.
3 mei 2018: ‘Stress in het brein’ bij symposium Burn-out bij millenials van JongAntonius
11 april 2018: ‘Stress in het brein’ bij retraite divisie In- en uitwendige specialismen van het AMC
25 januari 2018: Bibliotheek Haarlemmermeer (openbaar)
22 januari 2018: Brave New Brain – Bright Talks, ABN AMRO
24 november 2017: Publiekssymposium “Eet (je) slim”, Stadsgehoorzaal Leiden (openbaar). Hier zie je een sfeerimpressie.
22 november 2017: ‘Een beter brein’ Bibliotheek Amstelland (openbaar)
16 november 2017: ‘Een beter brein’ Bibliotheek IJmond Noord (openbaar)
7 november 2017: ‘Een beter brein’ Bibliotheek Waterland – tour in het kader van Hippe Hersens maand (openbaar)
6 oktober 2017: Career Event Onderzoeksschool Neurowetenschappen Amsterdam Rotterdam (ONWAR)
19 september 2017: ‘Stress en het brein’ Symposium Jong UMCA (Jong AMC & Jong VUmc), De Balie Amsterdam
26 augustus 2017: Icarus Festival Amsterdam , de Ceuvel, Amsterdam (openbaar)
27 juni 2017: Een avond over het brein bij colourful tribe i.s.m. Boekhandel Den Boer (openbaar)
13 juni 2017: lunchlezing bij de Nederlandse Zorgautoriteit
18 mei 2017: lezing ‘Een beter brein’ bij Dept Agency
20 april 2017: lezing ‘Een beter brein’ in Het Dolhuys in Haarlem
7 april 2017: boekpresentatie ‘Een beter brein’ in de Bilthovense Boekhandel